Navštíveno 1309x

Tak jsem si pořídil lepší UV filtr jako ochranu skla a k tomu polarizační filtr.

Doteď jsem měl jen UV filtr HAMA a ten občas při světle z boku hodil do snímku odraz/flek.
Včera jsem zkusil narychlo test se světlem z lampičky a na první fotce je vidět co udělá UV filtr HAMA pod světlem za skvrnu.

Po nasazení filtru HOYA je obraz přesně takový jako je i bez něj.

Byl to jen test narychlo, ale i tak mám radost, že sice chráním sklo, ale nekazím si snímky.

29.09.2010, 00:55 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-09-29 01:10:30
Zároveň s UV filtrem jsem pořídil polarizák a tady mám dotaz.
Na jakém snímku nejlépe poznám, že vzniká v rohách vinětace v případě, že mám oba dva fitry na sobě a s jakým ohniskem to zkoušet? Osobně si myslím, že nejhorší to bude na 18mm (objektiv 18 -70mm) a zkusit vyfotit třeba bílou stěnu?
Díky

P.S. Tímto bych rád poděkoval jednomu místnímu členovi za zprostředkování nákupu. Moc díky.

29.09.2010, 06:20 |
Kamil Tuner#2 - tak tak, vinětaci vyzkoušej třeba cvaknutím čistě bílý stěny a samozřejmě na nejširší ohnisko. Jinak doporučuju s sebou nosit tkaničku - často se hodí na pohodlný sundání polarizáku "zakousnutýho" do UVčka/protectoru

29.09.2010, 06:22 |
Kamil Jinak výhodou tý řady HD je vysoce odolný sklo a u polarizáku pak cca dvojnásobná propustnost světla oproti normálnímu pol. filtru. Když se položí vedle sebe, je ta Hoya fakt výrazně světlejší.
Pardon za OT, ale nestálo by už za to pomalu zavést subforum "foto"? :-)))
to uz rikal ozzy - osobne jsem pro...
Kamil: Super, díky za potvrzení mé domněnky a za další cenou radu.
každé další sklo před objektivem je dle mě naprd !

29.09.2010, 07:49 |
TROY krom polarizáku ;)
přesně tak, polarizák má své výhody....UV je pro jen jako laciná ochrana proti poškrábání objektivu
za me je teda uv filtr prezitek... nejlepsi ochranou objektivu je slunecni clona...
mimo to nacpat dva filtry na sebe? to fakt nevinetuje na kazde fotce?
2Dave1984:
no, laciná moc není...:-)
2troy?
...a co přechodový?
Znáte vůbec někdo někoho, komu by se podařilo si poškrábat objektiv? Resp. poškrábat tak, aby to bylo na fotkách aspoň trochu znát? Já ne. Proto na UV kašlu :)
Btw. nesnižuje UV filtr malinko světelnost?
Ozzy: Při běžném focení jsem nepoznal rozdíl s HAMou a bez, pouze když bylo světlo nebo sluníčko z boku, tak to házalo víc prasátka, ale nijak drasticky. S tou Hoyou se vyřešil i tenhle problém, tak proč ne?
Ghofig: Jak jsem psal, chci to vyzkoušet, ale byl bych rád, kdybych tam mohl mít UV jako ochranu pořád.

29.09.2010, 11:27 |
Kamil Mr.Scully - záleží, v jakých podmínkách člověk fotí. Pokud člověk fotí např. reportáž nebo např. rally, tak tam to riziko poškození předního členu je (odlétající kamínek atd.). Já mám kvalitní UVčko na všech sklech a nehodlám to měnit.
jsem asi slepej ale rozdíl nevidím
Petura: rozdíl tam je ..
Tuner: ale já si myslím, že to kurví i kresbu, mrkni tady jsem to testoval, viz. 12.8. 18.52h teploměr:
[ Link ]

29.09.2010, 13:24 |
Kamil Ozzy - záleží na kvalitě filtru. Levná třída(i značkový) můžou kresbu fakt zhoršit. U kvalitních filtrů je ale rozdíl v kresbě minimální až neznatelný. Ty filtry co si pořídil Tuner#2 jsou momentálně nejvyšší řada Hoya.
možná jo .. chce to vyzkoušet
Petura: Je to odlesk/flek v téhle vyznačené části, na velké fotce je to vidět ještě víc.

tuner - co to máš za sklo?

30.09.2010, 10:30 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-09-30 10:44:54
Nikkor 18-70mm, f3,5-4,5. Proč?
UV jsem osobně nikdy nepoužíval, (a to jsem hodně fotil i rally) ale když nekazí snímky tak opravdu proč ne :-)
Na polarizáku opravdu nešetřit!! A později jsem považoval za nutné i přechodové filtry, pokud teda fotíš krajinky.
Jedna z rally :)

30.09.2010, 13:54 |
Kapka (M)
asi jsem taky slepota..ale nejak nevidi žadny rozdil v tech dvou zkusebník fotkach :-(

30.09.2010, 14:16 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-09-30 14:34:57
Kapka: Tak si je uložte na disk ve velkým z toho odkazu a pak přepínej. U Hamy uvidíš pod lampou takový flek, bylo to vidět i v hledáčku v místě které jsem zakroužkoval červeně.
TomasW: Zkoušel jsem rozdíl bez a s Hamou a přes den jsem rozdíl i přs to, že je to laciný šmejd nepoznal, rozdíl byl jen při světle z boku a nebo večer při umělém osvětlené, kdy to občas odlesk a nebo flek udělalo, ale opravdu jen pod určitým úhlem. Takže já se Protectoru nebojím obzvlášť tak dobrého co jsem teď koupil.
když zataháš za křivky tak to vyleze víc..